Wat is zirkonium?

Zirkonium (zirkon, zirkonia) is een soort metaal en werd in de 18e eeuw ontdekt. Dit metaal wordt in vele gebieden gebruikt, waaronder ook de luchtvaartindustrie en het leger. Het belangrijkste kenmerk van dit metaal is dat het geen corrosie ondervindt en daardoor op vele gebieden wordt gebruikt. Omdat het een witte kleur heeft en lichtdoorlatend is, wordt het in de tandheelkunde ook als basismateriaal bij keramiek kronen gebruikt.

Bij wie kan de zirkonium kroon toegepast worden?

De zirkonium-keramiek kroon kan bij iedereen toegepast worden. Omdat zirkonium geen allergeen bevat, kan het op een breed scala toegepast worden. Bovendien bestaat er voor het gebruik ervan ook geen leeftijdsgrens.

Wat zijn de voordelen van een zirkoniumkroon in vergelijking tot de andere kronen?

De zirkonium kroon heeft in vergelijking tot de andere kronen veel voordelen. Omdat zirkonium wit en (half)doorschijnend is, kan het licht er doorgeen schijnen. Door de lichtdoorlatendheid wordt bij de zirkonium kroon de meest natuurlijke “tand-look” gewonnen. Bij metaal-keramiek kronen is dit niet het geval. Omdat zirkonium kronen geen corrosie ondervinden, vindt in de mond geen kleurverandering plaats en laat het ook geen metaalachtige smaak in de mond achter. Zijn zirkonium kronen schadelijk voor het lichaam? Zirkonium kronen zijn niet schadelijk voor het lichaam. Zirkonium is een weefsel vriendelijk materiaal.

Vindt er door de zirkonium kroon pigmentatie in het tandvlees plaats?

Omdat zirkonium kronen geen corrosie ondervinden, veroorzaken ze geen infecties in het tandvlees. Als de patiënt voor een goede mondhygiëne zorgt, ontstaan er ook geen problemen in het tandvlees. Soms vindt er een kleurverandering plaats bij de tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad. De zirkonium kroon behoudt zijn natuurlijkheid en verbergt deze verkleuring. In deze situatie kan de verkleuring op het dunne tandvlees waargenomen worden. Dit is dan niet veroorzaakt door de zirkonium kroon, maar door de verkleuring van de tand zelf.

Is de zirkonium kroon een zeer dure kroon?

Zirkonium-keramiek kronen zijn duurder dan metaal-keramiek kronen. De reden hiervoor is, dat deze kronen eerst met een speciaal systeem, CAD/CAM techniek, 3-dimensionaal op de computer worden vervaardigd. Bovendien vergt de nauwkeurige verwerking ervan door de tandtechnicus ook zeer veel inspanning. Daarnaast moet de bron zirkonium eerst door veel verschillende verwerkingsfasen heen. Ook moet de behandelende tandarts zijn werk heel nauwkeurig doen en de tanden die de zirkonium kroon gaan krijgen, op de beste manier slijpen.

Open chat